Warri, Nigéria

Warri egy pezsgő, eleven kikötőváros a nigériai Delta Államban. A Warri folyó mentén terül el, a nyugati Niger folyó deltájában.

Népesség

Jelenleg megközelítőleg 865 000 lakos él Warriban, ami több mint duplája annak, mint amikor a CfaN legutóbb, 2003-ban a városban járt. 

Nyelv

Warriban az úgynevezett pidgin angolt, vagyis a keleti kikötők tört angolját beszélik, amire nagyon büszkék is, és élvezettel hozzák zavarba az "angol nyelvűeket".

Kereskedelem és Ipar

Warri évszázadok óta az ipar és kereskedelem regionális központja. A 15. századra visszanyúlóan voltak a királyaiknak, akiket az "obis" szóval illetnek, kereskedelmi ügyleteik portugál kereskedőkkel. Kikötővárosként és hosszú múltra visszatekintő kereskedelmi központként Warri új gazdasági fontosságot nyert akkor, amikor az 1970-es években komoly olaj és természetes gáz lelőhelyeket fedeztek fel a közelben. A fém- és üveggyártás a város szépen fejlődő iparágai.

Helyi kultúra

A warriak jól ismertek az életvidámságukról és rámenősségükről. Bár a régió komoly belső harcoktól szenvedett a múltban, különösen az olajmező feltárása utáni időszakban, a 2003-as Warri Béke Egyezmény véget vetett a hosszan tartó ellenségeskedésnek.

Vallás

Bár portugál misszionáriusok már a 15. században elhozták az evangélium hírét a régióba, úgy tűnik, ennek nem volt valódi hatása a helyiekre. A brit gyarmati időszak alatt aztán misszionáriusok egy újabb beáramlására volt szükség ahhoz, hogy az első helyi gyülekezetek megalakuljanak. Dél-Nigéria többi részéhez hasonlóan a mai napig az ősi vallások és helyi istenségek imádásának sokféle kultusza egy gyakorlata maradt fenn a helyiek körében.