1. rész: MI A TE SÁRKÁNYOD?

Mindnyájunknak meg kell küzdenünk egy sárkánnyal az életünk során. Időnként a démoni korszellem szörnyű gonoszságokat szabadít a világra, amelyek milliók életét ragadják el. Hamis vallások, üldöztetés, korrupció és terrorizmus, hogy csak néhányat nevesítsünk azokból a sárkányokból, amelyekkel a mi generációnk harcol.

A valóságban azonban a legtöbb sárkány, amellyel szembenézünk, nem rajtunk kívül létező. A minket megrémítő sárkányok többségét mi magunk dédelgetjük, táplálgatjuk és nevelgetjük fel a szívünkben. Ilyenek a gonosz kívánság, a büszkeség, a kapzsiság, az önzés minden formája, a gyűlölet, a felelősséghárítás, az önuralom hiánya - ezek a sárkányok azok, amelyek általában rombolnak minket. És ezek azok a "kis" belső sárkányok, amelyek aztán azokká a hatalmas külső sárkányokká nőnek, amelyeket korábban említettünk.

A mi kis harcaink, amelyekkel szembenézünk, egy sokkal nagyobb háború részei. Ha megértjük azt, hogyan illeszkedünk Isten kozmikus stratégiájába, az segíteni fog bennünket abban, hogy komolyabban vegyük személyes elhívásunkat. Ugyanakkor annak megértése, hogy az ellenségnek milyen tervei vannak velünk szemben, segít felismernünk a fegyvereit, és ellenállnunk neki. Ehhez Istentől bölcsességet kapunk. Azért imádkozom, hogy a jelen igetanulmány segítségével felszerelkezz azokkal a fegyverekkel, amelyekkel minden olyan sárkányt leölhetsz, amellyel találkozol - nem csak a világban, hanem a saját életedben is.


2. rész: ISMERD EL, HOGY VAN EGY SÁRKÁNYOD!

Jack Kent írt egy gyermekeknek szóló könyvet, amelynek azt a címet adta, hogy "Sárkányok márpedig nem léteznek!" A történet egy kisfiúról szól, akit Bixbee Billy-nek hívnak. Egyik reggel, amikor Billy felkelt, meglepetésére egy aranyos kis sárkányt fedezett fel a szobájában.

Amikor ezt elmesélte édesanyjának, ő ezt válaszolta: "Sárkányok márpedig nem léteznek!" A sárkány azonban egy-kettőre lelépdelt az emeletről, sőt leült az ebédlőasztalhoz is! De Billy édesanyja továbbra sem vett róla tudomást, mint ahogy más sem a családban. Hamarosan olyan naggyá nőtt, hogy amikor egy teherautó elhajtott a házuk mellett, a sárkány - Billyék házát a hátára kapva -, a teherautó után iramodott az úttesten.

Mi van, ha a sárkányomat már nem vagyok képes kontrollálni? Mi van, ha már évek óta csak növekedett, és mára egy kifejlett szörnyeteggé vált három fejjel és saját irányítószámmal?

Billy Bixbee számára a megoldás kulcsa az volt, hogy elismerte, hogy létezik a sárkány. Minden egyes alkalommal, amikor elismerte a sárkány létezését, az egyre kisebb és kisebb lett. Röviden ezt úgy nevezzük: a probléma elismerésének alapelve. Még a világi pszichológusok és az olyan tizenkét lépéses programok is, mint amit az Anonim Alkoholisták alkalmaznak, elvárják a pácienseiktől, hogy elismerjék azt, hogy problémával küzdenek. Amennyiben nem néznek szembe őszintén a problémájukkal, nem tudnak a gyógyulás útjára lépni.


3. rész: Szabadulj meg a sárkányodtól, amíg fiatal!

A sárkányod megölésének legkönnyebb módja, ha akkor pusztítod el, amikor még a tojáson belül van. A nagy bűnök kis magokból nőnek. Ha őszinte vagy magadhoz, felismered, mi zajlik benned.

Például régen nagyon nem szerettem a hajvágásokat. Évekkel ezelőtt azonban elkezdtem járni egy fodrászszalonba, ahol megváltoztak a dolgok. A fodrász hölgy, akihez kerültem, ugyanis nagyon csinos volt, és felvillanyozó volt vele beszélgetni. Amikor ő vágta a hajamat, az idő csak úgy röpült! Kéthavonta látogattam el a szalonba, és minden alkalommal nagyon élveztem a találkozást ezzel a hölggyel.

Egyik nap felkeltem, és láttam, hogy aznapra időpontom van hajvágásra. Belül azonnal izgatottságot éreztem. Izgalommal töltött el a gondolat, hogy újra látom a fodrász hölgyet. Ezen a ponton meg kell említenem, hogy akkor én már házas voltam, és volt már két vagy három gyermekünk. Úgyhogy felhívtam a szalont, lemondtam az időpontot, és soha nem tettem be a lábamat oda!

Nagy valószínűséggel ez a helyzet nem fejlődött volna semmilyen komolyabb dologba. Ebben teljesen bizonyos vagyok. Ahogyan abban is, hogy minden házassági hűtlenség visszavezethető egy kis ártatlan bizsergető érzésre.

Ha meg tudod ölni a sárkányt még a kifejlődése korai szakaszában, soha nem kell szörnyekkel küzdened! Ne melengesd a szörnyet a kebledben, hanem öld meg gyorsan!


4. rész: Gyűlöld a sárkányodat!

Azért toleráljuk a bűnt az életünkben, és azért kötünk kompromisszumokat a bűnnel, mert nem látjuk meg, mi is az valójában: pusztító ellenség.

A Máté evangéliumának tizennyolcadik fejezetében Jézus megpróbálja értésünkre adni, milyen brutális kellene legyen a mi bűnnel szembeni hozzáállásunk. Ez nem egy mellékes dolog. Nem lényegtelen. A bűn lerombolhatja az életünket ebben a világban és az örökkévalóságban is. És ez még nem minden: a körülöttünk élők életét is lerombolhatja.

Isten gyűlöli a bűnt, mert kezdettől látja a végét. Látja azt a pusztítást és rombolást, amelyet a bűn okoz az életünkben és a világban. Ha Isten nézőpontjából látnánk ezeket a kis sárkányokat az életünkben, ha a maguk valóságában látnánk meg őket - kifejlődött tűzokádó szörnyetegeknek -, akkor könyörtelenek lennénk velük szemben, ahogy Isten is az. Ha dédelgetjük a bűnöket, vagy akár csak eltűrjük azokat az életünkben, valami nagyon rosszul működik.

Komolyan kell vennünk a bűnt. A legtöbb keresztény számára a szellemi harcban a leghatékonyabb eszköz az lenne, ha jobban szeretné Jézust - ha leülne a lábához és betöltekezne a jelenlétével. Megtanulni szeretetből engedelmeskedni sokkal erőteljesebb dolog, mint a legtökéletesebb szellemi harcos imát elmondani.


5. rész: Végszó a sárkányok leöléséről

A bizalmadat a következőbe vesd: nem számít, mivel nézel szembe, a Nagy Sárkányölő a te oldaladon áll, Ő tanít a harcra és támogat minden küzdelmedben! Végső soron Ő maga az, aki a végzetes csapást méri a sárkányra, és megrontja a Sátánt a lábad alatt (Róma 16:20)!

Az Efézus 6:18 azt tanítja, hogy ki kell állnunk egymás védelmére. Imádkoznunk kell egymásért, és ügyelnünk kell egymásra. Ez része az Istentől rendelt fegyverzetünknek. Isten nem akarja, hogy bármelyikünk is egyedül menjen ki a csatatérre. Szükségünk van egymásra.

Két megszívlelendő dolog van ebben: Először is, fontos, hogy tartozz egy szellemi közösséghez. Szükséged van Krisztus Testének támogatására, szeretetére, és arra is, hogy valahol elszámoltatható legyél. Szeretetben alá kell rendelned magadat szellemi családodnak, és hűségesnek kell lenned ahhoz.

A második dolog ez: Tegyél meg mindent azért, hogy olyan módon védd a testvéreidet, amiként te szeretnéd, hogy ők is védjenek téged! Harcolj a szellemi családodért! Legyél hű hozzájuk! Legyél nagylelkű, kedves, türelmes, és mindenekfelett szeretetteljes irántuk!

Az élet nehéz, és tudjuk, hogy a világban nyomorúságunk lesz - erről Jézus maga biztosította az övéit. De azt is elmondta, hogy bízzunk, mert ő már legyőzte a világot (János 16:33). Néha megsebesülsz, sőt időről-időre csatát veszítesz. Ez a háború természete. A végső jutalmat viszont nem az fogja kapni, aki tökéletesen harcolt, hanem az, aki végig harcolt!

Legyél az, aki újra feláll! Legyél az, aki végig kitart!