Kisumu, Kenya

2019. szeptember 19-22.

Kisumu a legnépesebb és legjelentősebb nyugat-kenyai város, gazdasága virágzik, lakossága ütemesen gyarapszik. A város a Viktória-tó északkeleti partján terül el.

Népesség

Kisumu Kenya harmadik legnépesebb városa Nairobi és Mombasa után. Magában a városban hatszázezren élnek, míg a külkerületekben és a vonzáskörzetében található településeken másfél millióan. A lakosság kétharmada 25 év alatti, ami azt is jelenti, hogy a helyi lakosok nagy része még nem élt, amikor a CfaN legutóbb itt járt. Kisumu Kenya egyik legdinamikusabban növekvő városa.

Ipar és gazdaság

A nemzetközi repülőtérrel is rendelkező Kisumu Nyugat Kenya gazdasági, ipari és szállítási központja. Vannak virágzó mezőgazdasági ágazatai, például a cukor és a rizs, valamint sörfőzdéi és textilipara is jelentős. A település olaj-exportőr, ami egy másik tényezője annak, hogy Kisumu a régió vezető gazdasági központja.

Időjárás

Kisumu klímája forró és páradús, a napközbeni hőmérséklet általában 30-35 Celsius fok körül van. Az Egyenlítőhöz való közelsége miatt az évszakok között túl nagy eltérés nincsen. A Viktória-tó közelségének köszönhetően Kisumu időnként szélsőséges időjárási viszonyokat él át, például jégesők és extrém esőzések formájában.

Vallások

A kereszténységet anglikán misszionáriusok hozták el először Kisumuba a kora 1900-as években. Jelenleg a népesség több mint 50%-a katolikus, hozzávetőleg 10% muszlim, és a fennmaradó rész protestáns. Azonban a lakosság még mindig hatalmas része (körülbelül 70%-a) gyakorolja az ősök imádatát és az ún. "tradicionális gyógyászatot", függetlenül attól, hogy valamelyik nagyobb vallás tagjának vallja magát. 

ÚJRA AFRIKÁBAN! - KISUMU, KENYA - NYITÓNAP

Kedves missziós barátaink és partnereink!

Újra Afrikában vagyunk! Kevesebb mint öt héttel a legutóbbi kenyai evangelizációnk, és csak néhány nappal a fantasztikus pensacolai Gyújtsd meg újra tüzed! konferenciánk után visszatértünk Kenyába egy újabb evangelizációs kampányra. Tegnap, a Kisumuba való megérkezésünkkor csodálatos fogadtatásban volt részünk. A helyi egyházi vezetők fogadtak minket, és végigvittek minket Kisumu utcáin. Hatalmas várakozás és lelkesedés van a városban az alkalmaink iránt, és bizonyos vagyok benne, hogy jelentős áttörést fogunk megtapasztalni az egész régióban.

A CfaN legutóbb több mint három évtizede tartott evangelizációt Kisumuban, és azóta egy teljesen új generáció nőtt fel. Nagy aratnivaló van itt, és a helyi vezetők tegnap elmondták nekem, hogy régóta imádkoznak azért, hogy valaki jöjjön és segítsen nekik. Más evangélisták a biztonsági kockázatokra hivatkozva nem jöttek ide, de mi hisszük, hogy az Úr pontosan ezért küldött minket ide! Kérlek, imádkozzatok értünk ezen a héten, és mindazokért, akik részt vesznek az evangelizációs összejöveteleken!

Tekintsétek meg a csatolt fényképeket a nyitónapunkról, néhány csodálatos gyógyulásról és az első este megjelent tömegről.

Veletek együtt aze vangélium ügyéért:
Daniel Kolenda evangélista,

és a teljes CfaN szolgálócsapat.

Fotók: O. Volyk