Ado-Ekiti

2019. december 5-8.

Ado-Ekiti Ekiti állam fővárosa dél-nyugat Nigériában. Ibadantól keletre, a Yoruba Dombságban fekszik. Az ekiti nép alapította, amely a yorubaa nép egyik alcsoportja.

Népesség

Ado-Ekiti város becsült lakossága 465 000 fő, amibe nincsenek beleszámolva a környező mezőgazdasági településeken élők, ahol további ezrek élnek és dolgoznak. 

Kereskedelem és ipar

Ado-Ekiti a régió kereskedelmi és ipari központja. Az évtizedek óta gyapotfonással foglalkozó mestereknek köszönhetően a városban telepedett le egy nagy textilgyár 1967-ben. A városban gyártanak még cipőket és fazekasárukat, és ide gyűjtik össze és innen viszik tovább a kakaót és a fát. Helyben árusítják a város piacain a rizst, gyümölcsöket, dzsemet, kasszavát és kukoricát. 

Időjárás

Ado-Ekiti tipikus trópusi szavannai klímával rendelkezik, az esős és száraz időszakok jól elkülönülően váltják egymást. A tél jóval szárazabb mint a nyár, de így is forró és párás.

Helyi kultúra

Ezt a területet nem határozta meg jelentősen a kolonalizáció, így a helyi tradíciók és hierarchia erős. Van egy helyi királyuk, akit úgy ismernek mint az Ado-Ekiri Ewi. Az itteniek nagyon büszkék a helyi kultúrájukra, és az ú.n. „Ado Naptár”, amit használnak, Kr. u. 1300-zal kezdődik, amikor is a királyságot megalapították. 

Vallások

A legelterjedtebb vallások a kereszténység és az iszlám, de erős tradíciója van az animizmusnak és a pogányságnak is.