Abeokuta, Nigéria

Abeokuta jelentése: „Oltalom a sziklák között”. A város Nigéria nyugati felén, Lagostól mindössze 105 km-re Ogun Államban található, az Ogun folyó partjainál. Körülbelül 1830-ban alapították, és az első baptista és anglikán misszionáriusok 1840 környékén érkeztek ide. Egy angol-ellenes felkelés Lagosban végül oda vezetett 1867-ben, hogy a misszionáriusoknak távozniuk kellett a városból.

Népesség

A legutóbbi becslés alapján Abeokuta lakossága 595 000 körül van, azonban a város vonáskörzetében található falvakban további több százezer ember él. 

Ipar és kereskedelem

Abeokuta egy mezőgazdasági kereskedelmi központ, a legfőbb exportcikkek a kakaó, pálma készítmények, gyümölcsök és a kóladió. A rizst és a gyapotot a misszionáriusok hozták be az 1850-es években, és a gyapotszövés és -festés ma már a város tradicionális mestersége lett. A helyi ipar leginkább gyümölcskonzerv-gyártó üzemekre, egy műanyag-gyárra, néhány fűrészmalomra és egy hatalmas modern cementgyárra korlátozódik.

Időjárás

Mint a Nyugat-Afrika legnagyobb része, Abeokuta is forró, csapadékos és trópusi klímával rendelkezik. Az esőzések nyáron sokkal bőségesebbek mint télen - egész évi átlagban 1238 mm csapadék esik. Az átlaghőmérséklet 27,1 Celsius fok.

Vallások

Úgy tartják, hogy ezen a környéken van eltemetve az ószövetségi „Séba királynője”. Ez sok keresztyén és muszlim zarándokot vonz a sír feltételezett helyéhez.

Abeokuta különleges helyet foglal el a nigériai egyház történetében, mivel ide érkeztek az első anglikán misszionáriusok (1842), illetve itt építették fel az legelső keresztyén templomot nigériai földön - a Szent Péter Katedrálist 1898-ban. Elsőségéből adódóan ez a templom szolgált kiindulópontként sok korai misszionáriusnak, akik abban az időben az evangéliumot elterjesztették Abeokutában és környékén.